• Sonkádi hírek

Sajtóközlemény – Óvoda felújítás Sonkádon

A meglévő Óvodaépület Sonkád központjában található. Környezetében lakóingatlanok és a Polgármesteri Hivatal található. A meglévő épület földszintes vályogtégla és tégla falazatú, fa nyílászárós épület, mely jelenleg cserépfedéssel rendelkezik.

Az épület korából és használatából adódóan leromlott állapotban van. Hőtechnikai követelményeknek és a jelenleg érvényben lévő előírásoknak nem felel meg. A tervezett felújítás során kiemelt szerepet kapott, az épület energetikai jellemzőinek megváltoztatása, azok előírásoknak való megfelelése. A felújítás során a teljes belső padlórétegrend bontásra kerül, mely helyett hőszigetelt padozat kerül kiépítésre. Az építés során a padlószerkezetben kerülnek elhelyezésre az új víz-, csatorna és fűtési vezetékek. A meglévő nyílászárók teljes elbontása megtörténik és új hőszigetelt üvegezésű műanyag nyílászzárók kerülnek beépítésre. A vizesblokkok felújítása elengedhetetlen, így a teljes szerelvényezés és kapcsolódó vezetékek is cserére lettek tervezve. A jelenlegi fűtési rendszer korszerű faelgázosító kazánnal és 1500 literes puffertárolóval kerül kiépítésre, mely az épület hőszükségletét biztosítja. A kapcsolódó hőleadó elemek cseréje is megtörténik  felújítás során.
Az épület külső homlokzatai 15 cm vtg. hőszigeteléssel kerülnek ellátásra, melyek homlokzati nemesvakolattal kerülnek lezárásra.
Az épület földszintes vályogtégla és tégla falazatú hagyományos fa gerendás födémmel és hagyományos ácsolt tetőszerkezettel rendelkezik. Az épület jelenleg nem elégíti ki a vonatkozó energetikai és egyéb előírásokat. A tetőszerkezet lécezése több helyen elkorhadt, ezáltal felülete hullámos fedése, néhány helyen töredezett. A födémek és belső szigetelések hiányában az épület energetikailag nagyon veszteséges. A nyílászárók elvetemedtek, hőszigetelő képességük kicsi.
A tervezett felújítás során az épület külső és belső hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje kiemelten fontos volt, mellyel az épület energetikai jellemzői nagymértékben javulnak. A nyílászárók korszerű hőszigetelt nyílászárókra kerülnek kicserélésre. Az épület meglévő padozati rendszere szigeteletlen ezért annak teljes cseréjét el kell végezni és új padlórétegrend kerül kiépítésre, mely már tartalmazni fogja az előírások szerinti talajnedvesség elleni és hőszigetelést, a szükséges aljzatbeton réteget. A bontási munkákkal egyidőben a gépészeti csőhálózat cseréjét is előirányoztuk, mivel a meglévő vezetékek kora igen magas, így a későbbi meghibásodások elkerülésére ezek cseréjét is előirányoztuk. A fűtési és vízvezetékek szintén elavultak és üzemeltetés szintjén nem gazdaságosak, melyek cseréjét szintén előirányoztuk. A meglévő elektromos hálózat teljes cseréje a felújítás során megtörténik, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítására 5 kW-os napelemes rendszer kerül telepítésre, mely az épület energiafelhasználásának csökkentését eredményezi.
A felújítási munkák elvégeztével új burkolatok és gépészeti valamint elektromos szerelvények kerülnek beépítésre a vonatkozó előírások figyelembe vételével, mely az akadálytalan Óvodai működést biztosítja.